‘EEN JOKKEBROK AAN HET ROER’

ch__groenhuijsen.jpg

Met Trump staat vanaf januari 2017 een proleet op het toneel als machtigste man van de wereld. Maar dezelfde man heeft in werkelijkheid véél minder macht dan iedereen denkt. Bij alle voorstellen die ‘The Donald’ lanceert, zit hij verlegen om steun. Van het congres, maar ook van het almachtige supreme court als hoogste gerechtshof van de VS. Daarnaast is het politieke krachtenveld volledig dichtgetimmerd met ‘checks & balances’ om misstappen van de zittende regering te voorkomen. Bovendien is het liberale gedachtengoed zo wijd verspreid, dat mega-investeringen in de publieke sector nauwelijks kans van slagen maken. Terwijl Trump precies daar zijn ‘Make America Great Again’ op baseert. Als de president de muur aan de grens met Mexico bouwt, moet hij die hoogstwaarschijnlijk uit eigen zak betalen. Dan komt er een schutting, meer niet.

Rare paradox

Een gissing over de gevolgen van het economische beleid van ‘mister president’ is koffiedik kijken. “Geen idee”, zegt de voormalige correspondent in Washington. “Trump beweert handelsverdragen te schrappen en strafheffingen op te leggen. Geloof me, als dat gebeurt start vandaag een nieuwe recessie en gaat morgen Wallmart failliet. Daarmee schept Trump geen banen, maar gaan er miljoenen verloren. Naar mijn overtuiging valt het allemaal wel mee met de gevolgen. Trump is nu al op zoveel punten van mening veranderd, dat het een ongelofelijke jokkebrok is.” Op een decreet en veto na staat de president met de handen op de rug gebonden. “De lawaaipapagaai heeft de winst op Clinton alleen te danken aan zijn vermogen om de media te bespelen. Dat beheerst hij tot in de perfectie. Een uur lang voor de camera’s staan zonder inhoudelijke boodschap. Alleen reageren op wat de zaal doet en zegt. Niemand merkt het.” Wat Groenhuijsen het meest verbaast over de pers is de rare paradox. “Niemand van de media heeft Trump als kandidaat serieus genomen, vervolgens nemen dezelfde mensen elk woord dat hij zegt bloedserieus. Trumps’ aanhang doet het tegenovergestelde, die hebben hem vanaf dag één serieus genomen en tonen geen enkele interesse voor wat hij beweert.”

Ruzie met Fox

De grote groep aan de onderkant van de maatschappij voelt zich aangesproken door een man die zich als redder van het vaderland presenteert. Dat doet hij met de woorden ‘everybody loves me.’ “Trump maakt opzichtig ruzie met het rechtste TV-kanaal Fox en beheerst daarmee dagenlang alle voorpagina’s. Zonder dat er ook maar iets gebeurt. Al die tijd geen cent geïnvesteerd in campagnefilmpjes, toch fulltime in het nieuws. En waar zijn portret staat, is geen plek voor de opponent.” Van een verrechtsing van Amerika is volgens Groenhuijsen overigens geen sprake: “wat zich de afgelopen twintig jaar heeft afgespeeld in de VS bewijst het tegendeel. De legalisering van het homohuwelijk, van marihuana, het verzet tegen de doodstraf, de razendsnelle ontkerkelijking en het weerstand tegen de groeiende ongelijkheid.” De nieuwe generatie Amerikanen laat de traditioneel conservatieve standpunten van hun voorouders links liggen. “Voor elke Amerikaan bestaan drie zekerheden: iedereen betaalt belasting, liegt over het geloof en gaat dood.”

Meer berichten

blast 2.jpg

Dag van de Architectuur, 18 juni: ‘Fietsen langs het spoor’

2016-06-18

Lees meer
blast.jpg

BLAStcafé, 16 juni: ‘Spoordroom – de ambitie van Breda’

2016-06-16

Lees meer
0236_16 Uitnodiging Energiek Breda_Eventbrite en FB los1.jpg

ENERGIEK 2017-2020

2016-06-02

Lees meer